Go to content

Transactierapportages

Het doel van de  MiFID II/MiFIR regels voor transactierapportage is om beter inzicht te krijgen in het handelsgedrag van marktpartijen en om de opsporing van marktmisbruik te verbeteren.

Verplichtingen voor beleggingsondernemingen en handelsplatformen

Beleggingsondernemingen moeten de details melden van de door haar uitgevoerde transacties in financiële instrumenten (en alle instrumenten die daarvan zijn afgeleid) die worden verhandeld of die toegelaten zijn tot de handel op een handelsplatform (gereglementeerde markt, MTF of OTF), ongeacht de plaats van uitvoering.

Beleggingsondernemingen kunnen zelf hun transactiegegevens melden, maar kunnen dit ook doen via een bedrijf dat optreedt als Goedgekeurd Rapporteringsmechanisme (Approved Regulatory Mechanism (ARM). Ook kunnen zij melden via een handelsplatform waarvan de systemen zijn gebruikt om de transactie uit te voeren.

Handelsplatformen zijn verantwoordelijk voor het rapporteren van transacties op hun platform voor members die geen beleggingsonderneming zijn. Deze informatie moet zo snel mogelijk (uiterlijk aan het einde van de volgende werkdag), volledig en nauwkeurig aan de toezichthouder worden gemeld.

De bovengenoemde verplichting voor beleggingsondernemingen geldt niet alleen voor het uitvoeren van orders, maar ook voor het aannemen en doorgeven van orders en het nemen van beleggingsbeslissingen. Per transactie moeten ook de persoonsgegevens van de klant gemeld worden. Voor natuurlijke personen moet bij de melding gebruik worden gemaakt van een nationaal paspoortnummer. Indien de klant geen paspoort heeft dan zal een nationaal identificatienummer gebruikt moeten worden, en als de klant deze ook niet heeft dan is er als laatste mogelijkheid een zogenaamde CONCAT. Voor juridische entiteiten moet een legal entity identifier (LEI) gebruikt worden.

Legal Entity Identifier (LEI) verplicht 

Bij de transactierapportages zijn beleggingsondernemingen en exploitanten van handelsplatformen verplicht om hun Legal Entity Identifier (LEI) te vermelden. De LEI wordt daarnaast gebruikt om juridische entiteiten te identificeren die bij een financiële transactie zijn betrokken. Sinds 3 januari 2018 mag een beleggingsonderneming geen transacties verrichten voor een klant die een juridische entiteit is en niet over een LEI beschikt.

Concreet betekent dit dat wanneer een klant niet over een LEI beschikt, maar hier wel voor in aanmerking komt, dat de transactie niet mag worden uitgevoerd. Ook worden de validatieregels in het TRS-systeem aangepast. test

Nadere regelgeving

De inhoud van de te rapporteren transactiegegevens en de specifieke vereisten zijn omschreven in een zogenaamde Commission Delegated Regulation. Daarnaast heeft ESMA op 25 december 2015 een consultatiedocument ('Guidelines on transaction reporting, reference data, order recordkeeping and clock synchronization') gepubliceerd waarin voorbeelden van verschillende scenario’s zijn opgenomen en hoe er in die situatie gerapporteerd moet worden. In oktober 2016 heeft ESMA de definitieve richtsnoeren gepubliceerd. De richtsnoeren zijn op 8 augustus 2017 geactualiseerd. In aanvulling op de richtsnoeren heeft ESMA relevante technische rapportage-instructies en XML-schema’s gepubliceerd.

Northern TRS

In het samenwerkingsverband de ‘Northern TRS’ (NTRS) hebben de toezichthouders van Denemarken, Finland, Nederland, Noorwegen en Zweden een nieuw systeem ontwikkeld dat voldoet aan de eisen van MiFID II om de rapportages te ontvangen en zo nodig door te sturen aan andere buitenlandse toezichthouders.

Registratie NTRS-systeem

U moet zich registreren bij de AFM om het certificeringsproces van uw transactierapportagesysteem te doorlopen en daarmee uw toegang tot het rapportagesysteem van de AFM te testen. Met het Engelstalige formulier via de link hiernaast kunt u een registratieverzoek indienen.

In de technische handleiding (Technical guide) staan instructies die nodig zijn om in te loggen en te melden in de testomgeving van het transactierapportagesysteem van de AFM in het kader van MiFIR.

Melden van incidenten

Het kan voorkomen dat er wat fout gaat bij het rapporteren van de transacties. Zodra u ontdekt dat er iets mis is gegaan of foutief gerapporteerd is en dit niet dezelfde dag nog hersteld is, dan verlangt de AFM dat u dit onverwijld meldt. Wacht dus niet tot u de onderliggende oorzaak heeft gevonden of totdat het incident verholpen is. U meldt incidenten via het MiFIR incident report.

Deel zoveel mogelijk relevante informatie, voor zover dit op dat moment aanwezig is.
Wij verwachten dat u ons updates stuurt zodra u nieuwe bevindingen kan delen, u meer tijd nodig denkt te hebben, of wanneer het incident verholpen is. Wij sturen een bevestiging van ontvangst toe. Als er aanleiding toe is, nemen wij rechtstreeks contact met u op.