Go to content

Regelgeving en richtsnoeren

De MiFID-richtlijn en -verordening (MiFIR) bevatten de kaderregels die zijn vastgesteld op en gepubliceerd in het publicatieblad van de EU op 12 juni 2014.

Kaderregels

MiFID II

- Definitieve tekst richtlijn level 1 in de Official Journal of the EU - 12 juni 2014 (datum van inwerkingtreding is een jaar uitgesteld naar 3 januari 2018)
- Geconsolideerde versie

MiFIR

Definitieve tekst verordening level 1 in de Official Journal of the EU - 12 juni 2014 (datum van inwerkingtreding is een jaar uitgesteld naar 3 januari 2018)
- Geconsolideerde versie

Lagere regels

Onder MiFID II kunt u de lagere regels voor het merendeel vinden in gedelegeerde handelingen (delegated acts) opgesteld door de Commissie en technische standaarden van de European Securities and Markets Authority (ESMA).

Gedelegeerde handelingen

Er zijn 2 soorten gedelegeerde handelingen: een gedelegeerde richtlijn (delegated directive) en een gedelegeerde verordening (delegated regulation).

Er is één gedelegeerde richtlijn. Deze richtlijn heeft geen rechtstreekse werking en moet worden geïmplementeerd in nationale wetgeving. In Nederland gebeurt dat in het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (Bgfo). Er zijn 2 gedelegeerde verorderingen. Deze verordening heeft rechtstreekse werking en implementatie in nationale wetgeving is daarom niet nodig.

Implementing and delegated acts


Technische standaarden

ESMA heeft de Regulatoire technische standaarden (RTS) opgesteld.

Implementatie technische standaarden (Implementing technical standards)

ESMA heeft de Implementatie technische standaarden (ITS) opgesteld. De ITS vertalen de regelgeving naar praktijk voor marktpartijen, marktinfrastructuur en nationale toezichthouders. De publicatie van de huidige ITS volgt op twee andere sets van technische normen voor de implementatie van MiFID II. De verschillende sets van technische normen zijn door ESMA ter goedkeuring aan de Europese Commissie voorgelegd.

De ITS specificeren standaardformulieren, templates en procedures op de volgende onderwerpen:

- samenwerkingsregelingen voor handelsplatformen van aanzienlijk belang in een lidstaat van ontvangst
opschorten en verwijderen van de financiële instrumenten van de handel op een gereglementeerde markt (RM), een Multilateral Trading Facility (MTF) of een georganiseerde handelsfaciliteit (OTF)
autorisatie van datarapporteringsdienstverleners
- positierapportage
- wekelijkse positierapporten
- samenwerking tussen de bevoegde autoriteiten bij het toezicht, on-site controles en onderzoeken en de uitwisseling van informatie
- consultatie van andere bevoegde autoriteiten voordat een vergunning wordt verleend
- indiening van informatie over sancties en maatregelen.

Regulatoire technische standaarden (regulatory technical standards)

ESMA heeft regulatoire technische standaarden (RTS) gepubliceerd voor MiFID II.

Hiermee worden de standaarden gegeven voor transparantie (pre- en post-trade transparantie voor zowel equity als non-equity instrumenten), micro-structurele onderwerpen, organisatorische eisen voor trading venues, data publicatie en toegang, transactierapportage, post-trading, commodity derivaten en best execution.

Richtsnoeren

Voor een aantal onderwerpen heeft ESMA opdracht gekregen om richtsnoeren op te stellen. Het doel van de richtsnoeren is Europese harmonisatie van het toezicht op bepaalde MIFID II-eisen. Bij richtsnoeren of aanbevelingen geldt voor de nationale autoriteiten de comply or explain-procedure.

Q&A's 

ESMA ontwikkelt vragen en antwoorden (Q&A's) voor de toepassing van MiFID II / MiFIR. Het is een praktisch convergentie-instrument voor gemeenschappelijke toezichtbenaderingen en -praktijken. ESMA zal deze Q&As regelmatig evalueren en bijwerken indien nodig, en houdt in de gaten of er behoefte is om deze om te zetten in ESMA-richtlijnen.