Go to content
""
Artikel 31/05/23

Ruim 30% pensioenfondsen verwacht dit jaar al communicatieplan in te leveren bij de AFM 

Begin februari is de derde Wtp-monitoringsvragenlijst van DNB en de AFM uitgezet onder pensioenfondsen. De antwoorden geven ons inzicht in de voorbereidingen die fondsen treffen voor de transitie. Zo kunnen wij als toezichthouder trends en risico’s beter monitoren. Hier onze belangrijke conclusies van de vragenlijst.

En wij zijn benieuwd of deelnemers nu al geïnformeerd worden over de transitie en de gevolgen daarvan. En is er al communicatie geweest over het transitie-FTK? En wanneer zijn de verplichte communicatieplannen voor de transitie af?

2024 piekjaar voor het vaststellen communicatieplannen

De meeste pensioenfondsen (53%) verwachten in 2024 een communicatieplan te hebben opgesteld. Een derde stelt het communicatieplan al in 2023 vast, en een kleinere groep (12%) verwacht dit in 2025 te doen. Een deel van de pensioenfondsen geeft aan het communicatieplan al te hebben opgesteld. Dit laatste is verrassend. De AFM benadrukt dat zij verwacht dat het communicatieplan dat bij de AFM moet worden ingediend actueel is en aansluit op het implementatieplan.

Persoonlijke informatie over de transitie

Pensioenuitvoerders moeten deelnemers meenemen in de transitie en persoonlijk informeren over de veranderingen in hun pensioen. Ook als er niets verandert, moeten deelnemers daarover geïnformeerd worden. Uit gesprekken die wij met pensioenfondsen, verzekeraars en ppi’s hebben gevoerd, maken we op dat de sector hier het belang van inziet.

Veel fondsen hebben hun deelnemers in algemene geïnformeerd over de transitie en/of het nieuwe pensioenstelsel. Dat is goed, want in deze fase horen deelnemers in de media ook al berichten over het nieuwe stelsel. Het merendeel van de pensioenfondsen verwacht in 2025 de deelnemers te informeren over de effecten van de transitie op índividueel niveau.

""

Deelnemers informeren over transitie-FTK

Als je gebruik maakt van het transitie-FTK, dan moeten deelnemers ook daarover worden geïnformeerd. Bijvoorbeeld over het overbruggingsplan en de onderbouwing van het gebruik van het transitie-FTK. Van de invarende pensioenfondsen geeft één op de drie (34 fondsen) aan gebruik te willen maken van het transitie-FTK. De rest is dat niet van plan of weet het nog niet. Drie op de vier fondsen die gebruik willen maken van het transitie-FTK, verwacht hun deelnemers hier in 2023 over te informeren. Een klein aantal heeft hun deelnemers al voor 2023 geïnformeerd over het transitie-FTK.

Wij verwachten overigens dat deze communicatie ook kort is beschreven in het communicatieplan over de transitie, zodat wij een indruk krijgen van welke communicatie al heeft plaatsgevonden. Dit is immers een belangrijke stap in het meenemen van deelnemers in de transitie.

""

 

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.