Edo Schets (AFM-trainee)

AFM Traineeship

Kijk jij verder dan de cijfers? Wil jij bijdragen aan eerlijke en transparante financiële markten in Nederland? En ben jij een starter met een academische opleiding? Word dan trainee bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in Amsterdam. In twee jaar tijd leiden we je op tot allround toezichthouder en krijg je de kans om je persoonlijk verder te ontwikkelen. Deze combinatie van leren en presteren geeft je een fantastische start van je loopbaan bij een jonge, vooruitstrevende organisatie die opereert op het grensgebied van financiële markt en overheid.

icon_calendar_smallJe kunt solliciteren tot en met 4 oktober 2015

De AFM kort samengevat

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke & transparante financiële markten.
Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

 • Interieur overlegruimte AFM
 • Interieur bedrijfsrestaurant AFM
 • Interieur dakterras AFM

Het Traineeship

 • Icoon agenda 2016

  2 jaar 3 afdelingen

  We beginnen op 1 januari 2016. In een periode van twee jaar werk je op drie verschillende afdelingen en leer je de verschillende aspecten van het toezicht goed kennen. Daarna krijg je de mogelijkheid om op een reguliere functie te solliciteren.

 • icon_team

  Samenwerken in projecten

  Je bent als trainee een volwaardige collega. We verwachten eigen initiatief en geven je verantwoordelijkheid. De AFM is een projectorganisatie. Je werkt vanaf dag één mee aan uitdagende projecten in multidisciplinaire teams met professionele collega’s.

 • icon_education

  Intensief opleidingsprogramma

  Het traineeship is een combinatie van leren en presteren. Gericht op het snel verkrijgen van kennis en vaardigheden. Je volgt een intensief opleidingsprogramma en werkt aan je persoonlijke ontwikkeling.

 • icon_kranten

  Dynamische omgeving

  Je werkt in een dynamische omgeving op het unieke snijvlak van de financiële markten en de overheid. De AFM is bijna dagelijks in het nieuws. Je leest dus regelmatig in de krant over projecten waar jij mee bezig bent.

7 vragen die je waarschijnlijk hebt

 1. Waar is het traineeship?

  Je werkplek wordt de Vijzelgracht 50 in het hart van Amsterdam.

 2. Hoeveel trainees nemen jullie aan?

  Het aantal plekken varieert tussen de 6 en 8. Afgelopen jaar hebben we 8 trainees aangenomen.

 3. Hoe is de cultuur bij de AFM?

  De lijnen zijn kort en de sfeer is informeel. De AFM is een jonge organisatie (bestaat 13 jaar) en de AFM’er is gemiddeld 38 jaar. Je werkt veel samen, binnen, maar ook buiten de muren van de AFM. Op sociaal vlak wordt er veel georganiseerd en de trainees vormen een hechte club met elkaar.

 4. Hoe zien de arbeidsvoorwaarden eruit?

  Naast een marktconform salaris ontvang je een vaste 13e maand. Je hebt volop kans om je te ontwikkelen en je behoort tot een selecte groep van trainees die binnen 24 maanden zal worden opgeleid tot allrounder in het toezicht. Je werkt fulltime en dat houdt bij ons in een werkweek van 36 uur.

 5. Hoe ziet de sollicitatieprocedure eruit?

  Stuur ons uiterlijk 4 oktober 2015 je cv, motivatiebrief en cijferlijst. Word je geselecteerd, dan ontvang je een uitnodiging voor het maken van een online capaciteiten- en persoonlijkheidstest. Afhankelijk van de uitkomst van de testen nodigen we je uit voor de selectiedag op donderdag 19 november 2015. Rond je deze stap positief af? Dan start jij als trainee op 1 januari 2016.

 6. Waar kan ik terecht als ik meer wil weten?

  Twijfel je nog? Neem contact op met één van de recruiters, of meld je aan voor een skypegesprek. Dan kun je al je vragen stellen aan één van de zittende trainees. Lees hieronder ook de interviews met vier trainees en bekijk het filmpje.

 7. Wat zoeken jullie in een trainee?

  Naast de ambitie om jezelf te ontwikkelen en durf om buiten de gebaande paden te denken, beschik jij over:

  • Een afgeronde opleiding op academisch niveau. Je studierichting is ondergeschikt aan je motivatie voor het traineeship.
  • Maximaal 1 jaar werkervaring na afronding van je studie.
  • Affiniteit met de financiële sector.
  • Een sterk analytisch vermogen.
  • Initiatief en daadkracht.
  • Zelfstandige en kritische oordeelsvorming.
  • Goede beheersing van de Nederlandse taal in woord en geschrift.

Samantha Olij (AFM-trainee)

Trainees aan het woord

Verhalen van onze trainees

Klik op een trainee voor zijn of haar verhaal.

 • Samantha Olij

  Afbeelding van Samantha Olij (trainee AFM)
  Afbeelding van Samantha Olij (trainee AFM)

  “Er is zoveel wat mij aanspreekt”  Interview met Samantha Olij (28), trainee sinds januari 2014

  “Tijdens mijn studie Rechten, heb ik stage gelopen bij de Rechtbank Amsterdam. Daar zag ik beleggers de civielrechtelijke weg bewandelen in een poging hun verloren geld terug te krijgen. Toen wist ik dat ik me actief voor gedupeerde beleggers wilde inzetten. Maar dan preventief, zodat zij niet naar de rechtbank hoeven te stappen. En zo kwam ik al snel bij de AFM terecht. De enthousiaste verhalen van een studiegenoot, die een jaar eerder als trainee was gestart, bevestigde mijn keuze om voor het trainee programma van de AFM te gaan.”

  “De AFM is een platte organisatie. Zo zat ik in mijn eerste week al bij een bestuurder aan tafel voor een kennismakingsgesprek. Het is een jonge en frisse organisatie, waar je als starter echt al je steentje kunt bijdragen. Zo werd ik meteen actief betrokken bij een dossier en uitgedaagd om een mening te vormen. Je frisse blik en ideeën worden echt gewaardeerd. Ook wordt veel rekening gehouden met je persoonlijke ontwikkeling. Dit gebeurt in de vorm van een opleidingsprogramma die je deels zelf kunt invullen, maar ook met de keuze voor de werkzaamheden die je gaat verrichten.” 

 • Afbeelding van Edo Schets (trainee AFM)

  “Je frisse blik en ideeën worden echt gewaardeerd”


  Interview met Edo Schets (24), trainee sinds januari 2014

  “Tijdens mijn master Economie en Filosofie in Londen wist ik het: ik wilde mijn economische kennis combineren met het maatschappelijke aspect. Terug in Nederland ben ik me online gaan oriënteren en kwam ik terecht op de website van de AFM. Ik was meteen verkocht. De beschrijving van gedragstoezicht sprak zo tot mijn verbeelding, dat ik me direct heb aangemeld voor het trainee programma.”

  “Elke dag merk ik hoe gepassioneerd AFM’ers zijn over hun werk. Dat bevestigt mijn keuze. Er is zo veel wat me aanspreekt aan het werken hier. Interessante opdrachten, samenwerken met collega’s van verschillende afdelingen en volop ruimte om je te ontwikkelen. Werken met veel verschillende mensen is niet alleen leuk, het helpt je ook om je sociale vaardigheden verder te ontwikkelen. En de ruimte om me verder te ontwikkelen, benut ik graag. Voor mijn tweede ervaringsplek trad ik buiten de AFM-muren en ging ik aan de slag bij de Nederlandsche Bank. Daardoor heb ik zowel mijn netwerk als mijn werkervaring uitgebreid en kan ik een brug slaan tussen prudentieel- en gedragstoezicht. Die ervaring en kennis pas ik op dit moment toe in een AFM-breed strategieproject.”

 • Afbeelding Jane Simons (trainee AFM)

  "Als trainee krijg je veel ruimte en verantwoordelijkheid"

  Interview met Jane Simons (24 jaar), trainee sinds januari 2015

  "Tijdens mijn studie Financiële Economie in Rotterdam werd het voor mij duidelijk: ik wilde bij de AFM gaan werken. Dit zou mij de kans geven om de financiële sector in de breedte te leren kennen, continue met de actualiteit bezig te zijn en vanuit een maatschappelijk belang te werken.

  Wat mij betreft is er geen mooiere tijd dan nu om bij de toezichthouder te gaan werken. Er is zo veel beweging en innovatie in de financiële sector. Dat is bijzonder interessant om te volgen en op te reageren als toezichthouder. Daarnaast is de maatschappij zich echt bewust van het belang van toezicht op de financiële sector.

  AFM’ers zijn professionele, leergierige en gedreven mensen. Dit maakt het niet alleen heel fijn om met hen samen te werken, maar ook heel leerzaam. Als trainee krijg je veel ruimte en verantwoordelijkheid. Zo heb ik aan het begin van mijn periode bij ‘Efficiënte Kapitaalmarkten’ aangegeven welke competenties ik verder wil ontwikkelen en wat voor onderwerpen en werkzaamheden mij interesseren. Hier is naar geluisterd. Momenteel houd ik mij dan ook bezig met een onderzoek naar handel met voorwetenschap, real time monitoring van de beurzen en verschillende projecten. Hoewel ik nog maar zes maanden werkzaam ben als trainee bij de AFM, merk ik dat ik een sterke ontwikkeling heb doorgemaakt en veel mooie ervaringen heb opgedaan. Als mij gevraagd zou worden of ik weer zou solliciteren voor het AFM traineeship, dan zou ik volmondig ‘ja’ antwoorden!"

 • portret Rob Zwarts

  "Je leercurve schiet vanaf dag 1 omhoog"

  Interview met Rob Zwarts (27), trainee sinds januari 2015

  Vanwege mijn affiniteit met gedragstoezicht en de financiële wereld kwam ik tijdens mijn studieperiode al snel bij de AFM terecht. Wat het werken als trainee bij de AFM zo bijzonder maakt, is dat je in een relatief korte tijd veel aspecten van de financiële wereld tot in de haarvaten leert kennen. Je leercurve schiet vanaf dag 1 omhoog en er is veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Zo volg je in je eerste jaar onder andere de opleidingen Financieel Recht en Financiële Markten.

  Je bevindt je op het snijvlak tussen recht, economie en gedrag. Dat creëert een uniek multidisciplinair werkveld waarin ik mijn kennis als gedragswetenschapper kan inzetten in diverse projecten. Er is dan ook genoeg gelegenheid om te laten zien wat je kan. De AFM is een echte projectorganisatie en als trainee maak je daar volwaardig deel van uit. Als (gedrags)toezichthouder lig je onder een vergrootglas. Alles wat je zegt en doet heeft impact en dat brengt dan ook verantwoordelijkheden met zich mee. Die verantwoordelijkheid krijg je vanaf het moment dat je start bij de AFM. Op dit moment hou ik me bezig met het rapporteren van bevindingen die ik onderzoek naar gedragsbeïnvloeding. Je kan daarnaast zelf aangeven welke toezicht domeinen jouw voorkeur hebben. Zo ben ik tijdens mijn eerste traineeperiode, als Criminoloog zijnde, werkzaam binnen het domein van de accountantscontrole.

  Bekijk ook het algemene Traineeship Pinterestboard