Terug

Alexandra Bitlloch

Na mijn studie strafrecht ben ik begonnen bij het OM. Vier jaar lang hield ik me bezig met boeven vangen, toen werd het tijd voor iets anders. Ik was op dat moment gedetacheerd bij de AFM en dat was verrassend interessant. Bijdragen aan een rechtvaardiger maatschappij en ons financiële welzijn, dat vind ik belangrijk in een baan. En dat kan hier ook heel goed. En waar het bij het OM vrij hiërarchisch was en ik vaak in de schaduw van de Officier van Justitie werkte, merkte ik bij de AFM dat ik al vrij snel veel verantwoordelijkheden kreeg.

Alexandra Bitlloch

Alexandra Bitlloch, manager Efficiënte kapitaalmarkten

"Bij de AFM helpen we crowdfunding volwassen te worden."

Crowdfunding

Eén daarvan is momenteel ons multidisciplinaire team dat toezicht houdt op crowdfunding. In 2014 was dat nog niet zo’n hype als nu maar zagen we al een expansie in het aantal platformen, vooral in Amerika en de UK. Vorig jaar ging er in Nederland 147 miljoen euro in crowdfunding om; relatief gezien peanuts in de financiële sector. Maar omdat er veel consumenten met spaargeld in investeren is het wel risicovol. Vooral omdat het een nieuwe niche in de financiële sector is, waarin nog veel onduidelijk is en waar nu nog geen wetgeving voor is.

Transparantie

Ons eigen onderzoek heeft bijvoorbeeld duidelijk gemaakt dat de tijd waarbinnen mensen inschrijven op een project steeds korter wordt, waardoor ze eigenlijk geen rationele beslissing meer kunnen maken. Daarom hebben wij de platformen opgelegd om de informatie over een crowdfundingproject 48 uur van tevoren openbaar te maken. Daarnaast vinden we dat er een eenduidige risicoclassificatie moet komen, een eerlijker verhaal over het nettorendement op investeringen en dat die investering ook secundair verhandelbaar wordt, net zoals aandelen bijvoorbeeld.

Stimuleren en controleren

Door de digitalisering van de financiële sector zien we momenteel eenzelfde situatie rondom fintech bedrijven als bij crowdfunding ontstaan. Het staat nog in de kinderschoenen, er moet nog veel geregeld worden. Begrijp me niet verkeerd; als de AFM zijn we enthousiast over innovaties in de financiële sector. Ik gebruik zelf ook handige betaalapps die het leven makkelijker maken. Als je zulke initiatieven meteen met wetgeving gaat bombarderen, leg je zo’n opkomende markt meteen plat. Daarom nemen we in eerste instantie de rol aan van waakhond en adviseur, en sturen we aan op wetgeving zodra een markt volwassen wordt.

Ruimte voor ambities

Mijn primaire taak is het aansturen van het team dat toezicht houdt op het verbod op handel met voorwetenschap en de overnames van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven beoordeelt. Daarnaast houd ik me, behalve met crowdfunding, ook nog bezig met het rentederivatendossier en doe ik veel toetsingen van bestuurders en commissarissen. Ik heb nu eenmaal een brede interesse en vind het prettig om hard te werken, ik zoek graag mijn grens op. Sinds kort ben ik moeder geworden, wat betekent dat ik werk en privé wat meer in balans moet krijgen. De AFM gaat daar heel flexibel mee om; het maakt niet uit of ik een uur later op kantoor kom of een uur eerder wegga, zolang het werk maar afkomt en van de juiste kwaliteit is.

De AFM staat voor mij voor Afwisseling, Flexibiliteit en Mogelijkheden. Van toezichthouder ben ik in vijf jaar doorgegroeid naar teammanager met grote verantwoordelijkheden. Als je ambities hebt en ze uitspreekt, biedt de AFM je zeker veel kansen.

Informatie delen

Delen via: deel