Terug

Provisieverbod beleggingsondernemingen - Gevolgen voor marktpartijen

Veelgestelde vragen over Provisieverbod beleggingsondernemingen - Gevolgen voor marktpartijen

Wat zijn de gevolgen van het provisieverbod voor de beleggingsondernemingen, zoals banken en vermogensbeheerders?

Bij afschaffing van de genoemde provisies verdwijnt het risico dat de beleggingsonderneming niet in het belang van de belegger handelt. Een aantal beleggingsondernemingen moet echter wel haar verdienmodel deels herzien. Dit noopt de beleggingsonderneming om de toegevoegde waarde van de dienstverlening goed zichtbaar te maken voor de belegger. Meer focus op de toegevoegde waarde brengt wellicht een noodzaak tot innovatie met zich mee. Ook specialisatie en/of consolidatie zou kunnen optreden binnen de sector.

Stuur deze vraag door

Wat zijn de gevolgen voor financiƫle dienstverleners onder het Nationaal Regime?

Het provisieverbod voor financiële dienstverleners is van toepassing op financiële dienstverleners die beleggingsdiensten verlenen onder het Nationaal Regime. Voor overeenkomsten voor beleggingsdiensten die zijn aangegaan voor 1 januari 2013 geldt een eerbiedigende werking onder het provisieverbod voor financiële dienstverleners. 

Beleggingsondernemingen mogen provisie betalen over 2013, maar niet over 2014. Dit is geregeld door het provisieverbod voor beleggingsondernemingen. Daarom kunnen financiële dienstverleners onder het Nationaal Regime, ook als de overeenkomst voor de beleggingsdienstverlening al vóór 1 januari 2013 is aangegaan, geen provisie meer ontvangen van beleggingsondernemingen.

Financiële dienstverleners kunnen wel provisie ontvangen van verzekeraars en beleggingsinstellingen voor overeenkomsten die zijn aangegaan vóór 1 januari 2013. Als de verzekeraar of beleggingsinstelling ook actief is als beleggingsonderneming, mag de provisie niet betaald worden voor de activiteiten van de beleggingsonderneming.

Stuur deze vraag door

Wat zijn de gevolgen voor beleggingsinstellingen, zoals fondshuizen?

De gevolgen voor de beleggingsinstellingen zijn deels afhankelijk van wat de beleggingsondernemingen doen. Zo zou er meer concurrentie kunnen ontstaan tussen beleggingsproducten waarvoor op dit moment al geen distributievergoeding wordt ontvangen of betaald, zoals ETF’s en trackers. Ook zouden er minder producten van beleggingsinstellingen op het schap van de beleggingsonderneming genomen kunnen worden.

Stuur deze vraag door