Terug

Wat zijn voorbeelden van verboden aanbrengvergoedingen?

Een belegger wordt via een financieel planner klant bij een beleggingsonderneming. De beleggingsonderneming betaalt de financieel planner voor het ontvangen van meer dan NAW-gegevens, zoals het financiële plan van de belegger. De beleggingsonderneming verstrekt dan een aanbrengvergoeding die een relatie heeft met de beleggingsdienstverlening aan de belegger. Deze provisie is verboden.

Een vergelijkingswebsite heeft een belegger aangebracht bij een beleggingsonderneming. De beleggingsonderneming betaalt de aanbieder van de vergelijkingswebsite omdat deze de belegger begeleidt tijdens afspraken met de beleggingsonderneming. In de praktijk betaalt de beleggingsonderneming vaak een deel van de beheerfee van de belegger door aan de vergelijkingswebsite. Ook betaalt de beleggingsonderneming deze vergoeding vaak jaarlijks. De beleggingsonderneming verstrekt dan een aanbrengvergoeding die een relatie heeft met de beleggingsdienstverlening aan de belegger. Deze provisie is verboden.

Een vergelijkingswebsite vergelijkt beleggingsondernemingen en heeft een belegger aangebracht bij een beleggingsonderneming. De beleggingsonderneming betaalt de vergelijkingswebsite voor het opstellen van de vergelijking voor deze belegger. De beleggingsonderneming betaalt alleen voor de vergelijkingen voor personen die uiteindelijk klant worden. De beleggingsonderneming verstrekt dan een aanbrengvergoeding die een relatie heeft met de beleggingsdienstverlening aan de belegger. Hier is sprake van een verboden provisie.Naar alle veelgestelde vragen