Terug

MiFID - Handelsplatformen

Veelgestelde vragen over MiFID - Handelsplatformen

Waar is de markt in financiƫle instrumenten gebleven?

De MiFID heeft het nieuwe begrip 'handelsplatform' geïntroduceerd. De definitie van 'markt in financiële instrumenten' (voorheen de effectenbeurs) in de Wft is daarom vervallen.

In verband met het vervallen van de definitie van 'markt in financiële instrumenten' is het begrip in de Wft, maar ook in alle andere relevante Nederlandse wetten, vervangen door de nieuwe terminologie voor handelsplatformen. Deze wijzigingen zijn technisch doorgevoerd, dus zonder inhoudelijke wijziging te beogen.

De besluiten en ministeriële regelingen worden op korte termijn rijksbreed aangepast. Ook bij deze aanpassingen zijn geen inhoudelijke wijzigingen beoogd. De reikwijdte van bepalingen waar het begrip 'markt in financiële instrumenten' nog voorkomt, blijft ongewijzigd.

De 'comply or explain'-verplichting uit het Besluit Tabaksblat blijft dus bijvoorbeeld ook ongewijzigd gelden.

Ter verduidelijking wordt hieronder de nieuwe terminologie op een rij gezet. Een handelsplatform is:

  • een gereglementeerde markt, 
  • een multilaterale handelsfaciliteit (MTF), 
  • een beleggingsonderneming met systematische interne afhandeling, of 
  • een systeem van buiten de Europese Gemeenschap met functies die vergelijkbaar zijn met die van een gereglementeerde markt of een multitalerale handelsfaciliteit.

Waar in de Wft van 'gereglementeerde markt' wordt gesproken, wordt een gereglementeerde markt uit de EEA (European Econonic Area) bedoeld.

Stuur deze vraag door