Terug

Adv. & bem. - Vakbekwaamheid

Veelgestelde vragen over Adv. & bem. - Vakbekwaamheid

Hoe zorgt u ervoor dat er voldoende vakbekwaamheid is in uw organisatie?

Naast uw adviseurs moeten al uw andere klantmedewerkers vakbekwame dienstverlening bieden aan klanten. U zorgt hiervoor via uw bedrijfsvoering. De manier waarop u de vakbekwaamheid via de bedrijfsvoering organiseert hangt af van de werkzaamheden die uw klantmedewerkers verrichten en de manier waarop uw onderneming is ingericht.

Stuur deze vraag door

Welke diploma’s heb ik nodig?

Voor vragen over de nieuwe modulestructuur van het vakbekwaamheidsbouwwerk kunt u terecht op de op de website van het CDFD. Met vragen over individuele Wft-diploma’s kunt u terecht bij de erkende exameninstituten en opleidingsinstituten. Heeft u een algemene vraag over de diploma-eisen, dan kunt u contact opnemen met het Ondernemersloket van de AFM.

Stuur deze vraag door

Moet ik mijn nieuwe Wft-diploma’s naar de AFM opsturen?

Nee, u hoeft uw diploma's niet op te sturen. Als de AFM uw diploma's wil controleren zal zij contact met u opnemen. U hoeft pas op dat moment de diploma's op te sturen.

Stuur deze vraag door

Wat zijn klantmedewerkers?

Dit zijn medewerkers binnen een financiële onderneming die inhoudelijk contact met klanten hebben. Daartoe behoren in ieder geval de medewerkers die klanten adviseren over een financieel product, zoals levensverzekeringen, schadeverzekeringen, pensioenen en hypothecaire kredieten. Maar ook medewerkers die een klant informeren over bijvoorbeeld de samenstelling of de werking van een financieel product zijn klantmedewerkers. Het is hierbij niet vereist dat zij ook daadwerkelijk adviseren. De telefoniste die klanten uitsluitend telefonisch doorverwijst naar een bepaalde afdeling valt hier niet onder. Stuur deze vraag door

Hoe zorg ik dat mijn klantmedewerkers permanent actueel vakbekwaam zijn?

Uw onderneming moet ervoor zorgen dat klantmedewerkers permanent actueel vakbekwaam zijn. Dit betekent dat klantmedewerkers altijd vakbekwaam zijn en dat zij op de hoogte zijn van actuele ontwikkelingen op hun vakgebied. Adviseurs bij financiële dienstverleners hebben nu al de verplichting dat zij goed op de hoogte zijn van actuele ontwikkelingen. Zie ook de uitleg van regels en informatie over het inrichten en vastleggen van vakbekwaamheid in uw bedrijfsvoering.

Stuur deze vraag door

Is er een stappenplan voor de nieuwe vakbekwaamheidseisen beschikbaar?

De AFM heeft voor u twee stappenplannen (onderneming met en zonder medewerkers) opgesteld om u te ondersteunen bij de overgang naar de nieuwe vakbekwaamheidseisen. Aan de hand van deze stappenplannen kunt u er voor zorgen dat uw bedrijf voldoet aan de nieuwe vakbekwaamheidseisen. De stappenplannen helpen u om de nieuwe vakbekwaamheidseisen binnen uw onderneming in te voeren.

 

Stuur deze vraag door

Welke invloed hebben de nieuwe vakbekwaamheidseisen op het vergunningregister?

De AFM heeft vergunninghouders in januari 2014 een brief gestuurd over de aanpassing van uw vergunning in het vergunningregister. In deze brief staat precies uitgelegd wat in het register gaat veranderen en welke stappen u eventueel moet nemen. De aanpassingen van het register vinden om een aantal redenen plaats. Ten eerste omdat vanaf 1 januari 2014 een aantal productdienstcombinaties, zoals levensverzekeringen en schadeverzekeringen, van naam veranderen of worden opgesplitst. Ten tweede omdat u een extra registratie voor adviseren krijgt als u een bemiddelingsvergunning heeft. Deze aanpassingen hebben geen gevolgen voor de werkzaamheden die u op dit moment met uw vergunning verricht.

Stuur deze vraag door

Voor wie geldt de diplomaplicht?

De diplomaplicht geldt voor klantmedewerkers die zich bezighouden met adviseren. Hier is sprake van als een medewerker klanten adviseert over financiële producten zoals levensverzekeringen, schadeverzekeringen, pensioenen en hypothecaire kredieten.

Stuur deze vraag door

Waar kan ik terecht met vragen over de verschillende Wft-diploma’s?

Meer informatie over de nieuwe modulestructuur van het vakbekwaamheidsbouwwerk vindt u op de website van het CDFD. Met vragen over individuele Wft-diploma’s kunt u terecht bij de erkende exameninstituten en opleidingsinstituten. Heeft u een algemene vraag over de diploma-eisen, dan kunt u contact opnemen met het Ondernemersloket van de AFM. Het Ondernemersloket is bereikbaar op werkdagen van 10.00 tot 17.00 uur, via telefoonnummer 0800 - 6800 680 (gratis).

Stuur deze vraag door