Terug

Waarom presenteert de AFM nu deze visie op dienstverlening op maat?

De markt voor financiële dienstverlening is continu in beweging. Door het recente provisieverbod voor complexe en impactvolle financiële producten en het aankomende verbod op provisiestromen voor beleggingsondernemingen, wordt de klant steeds prijsbewuster en kritischer op dienstverlening en de toegevoegde waarde van producten.

Steeds vaker vragen marktpartijen de AFM hoe zij hun dienstverlening betaalbaar houden voor de klant. Dienstverleners hebben het gevoel dat zij van de wetgever en toezichthouder altijd een integraal advies moeten aanbieden, terwijl de klant niet bereid is de kosten hiervan volledig te betalen. De klant wil zelf bepalen welke diensten hij afneemt en wil dit tegen de laagst mogelijke prijs.

Met dit visiedocument wil de AFM u laten zien dat er binnen de bestaande wet- en regelgeving ruimte is om uw dienstverlening (kosten)efficiënt in te richten om daarmee goed aan te laten sluiten op de behoefte van uw klant. Dit betekent dat uw dienstverlening afhankelijk van de behoefte en situatie van de klant korter, minder diepgaand of minder breed kan worden ingestoken. In dit visiedocument noemen wij dit efficiënt.Naar alle veelgestelde vragen