Terug

Wat gebeurt er met mijn Europese paspoort na brexit? Kan ik nog diensten verrichten en/of producten aanbieden in het VK?

Er geldt een overgangsperiode tot 31 december 2020. Tijdens deze periode blijven de EU-regels en -wetten in het VK gelden. U kunt als Nederlandse financiële onderneming dan tot en met 31 december 2020 gebruikmaken van uw Europees paspoort en diensten verrichten en/of producten aanbieden in het VK.

Naast de overgangsperiode heeft de Britse toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA) een tijdelijke voorziening getroffen (het ‘temporary permissions regime’). Financiële ondernemingen die voor brexit op basis van een Europees paspoort activiteiten verrichten in het VK kunnen dit onder dezelfde voorwaarden blijven doen, tot een maximum van drie jaar. Om gebruik te maken van dit regime kunnen financiële ondernemingen een notificatie versturen aan de FCA.

Het is zeer belangrijk dat financiële ondernemingen dit tijdig doen, omdat zij anders de mogelijkheid verliezen om grensoverschrijdend diensten aan te bieden in het VK. Financiële ondernemingen moeten zich melden bij de FCA voor het ‘temporary persmissions regime’.

De Britse regering voert verdere wetgeving in op basis waarvan financiële ondernemingen die zich niet onder het ‘temporary permissions regime’ hebben geregistreerd tijdelijk kunnen blijven voldoen aan bestaande contractuele verplichtingen. Dit ‘financial services contracts regime’ biedt financiële ondernemingen een beperkte periode om hun activiteiten in het VK op een ordentelijke manier af te wikkelen.Naar alle veelgestelde vragen