Terug

Rapport: Geldwaardering 1 jaar later. Een evaluatie

Rapport Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is tevreden over de redelijk succesvolle opstartperiode van het consumentenforum Geldwaardering. De AFM streeft er naar op afzienbare termijn het initiatief over te dragen aan een andere eigenaar. Om de betrouwbaarheid van het consumentenforum te verhogen, zal het aantal bezoekers en reacties verder moeten toenemen. De AFM verwacht dat andere partijen daar beter voor zijn gepositioneerd en ziet een initiatief als Geldwaardering niet per se als taak voor de gedragstoezichthouder op de financiële markten.

Het waarderen van financiele producten via de website Geldwaardering wordt steeds populairder. Steeds meer consumenten bezoeken de site en geven hun mening over hypotheken, verzekeringen of beleggingsproducten. Consumenten waarderen het gebruiksgemak en vinden het nuttige aanvulling op bestaande informatie. Dat blijkt uit de evaluatie van het eerste jaar Geldwaardering van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
 
Geldwaardering is in maart 2006 gelanceerd. De site biedt de mogelijkheid aan consumenten om van elkaars ervaringen bij de keuze voor en aanschaf van financiële producten te leren. Consumenten kunnen alle financiele producten die in Nederland worden aangeboden een cijfer geven voor productkwaliteit, informatie en service. Ook kunnen er extra opmerkingen worden achtergelaten, is er een forum om te discussiëren en is de site een bron van nieuws en links naar andere relevante websites. Voor de AFM levert Geldwaardering tevens signalen op die in het toezicht kunnen worden gebruikt.

De AFM bevordert open en eerlijke financiële markten. De AFM wil op verschillende manieren de consument ondersteunen en aansporen bij het nemen van de eigen verantwoordelijkheid bij de aanschaf van financiële producten. Goede informatie is essentieel om bewust en weloverwogen een hypotheek, lening, levensverzekering of beleggingsproduct aan te schaffen. Ook de consumentenwebsite van de AFM en het toezicht op de informatieverstrekking van financiële instellingen en de Financiële Bijsluiter dragen daar aan bij.

Gebruik

Het rapport 'Geldwaardering 1 jaar later. Een evaluatie.' is op deze pagina in PDF formaat te downloaden.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel