Go to content
accountant-verslaggeving
Nieuws 15/11/21

AIFMD-rapportages van light-beheerders vanaf 1 januari 2022 via het AFM Portaal

Met ingang van 1 januari 2022 verwachten de AFM en DNB dat beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen met een AFM-registratie (light-beheerders) hun AIFMD-rapportages indienen bij de AFM. Deze rapportages kunnen vanaf die datum niet meer worden ingediend bij DNB.

In het kort 

  • Vanaf 1 januari 2022 dienen light-beheerders van alternatieve beleggingsinstellingen hun AIFMD-rapportages in via het AFM Portaal
  • Zij hebben daarvoor een account in het AFM Portaal nodig met toegang tot Rapportages
  • Veel light-beheerders hebben al een AFM Portaal-account, maar hebben nog geen medewerkers met de benodigde toegang tot Rapportages

AIFMD-rapportages niet meer indienen bij DNB

Light-beheerders moeten op basis van artikel 2:66a lid 3 sub b Wet op het financieel toezicht (Wft) periodiek AIFMD-beheerdersrapportages en AIFMD-fondsenrapportages aanleveren. Op dit moment verricht DNB deze datacollectie. Met ingang van 1 januari 2022 neemt de AFM dit van DNB over. Vanaf die datum is het feitelijk niet meer mogelijk om deze AIFMD-rapportages bij DNB in te dienen.

De AFM en DNB vragen light-beheerders om deze rapportages voortaan in te dienen via het AFM Portaal, waarna de AFM de rapportages zal delen met DNB. Het XML-formaat waarin de AIFMD-rapportages moeten worden aangeleverd, wijzigt hierdoor niet.

Aanmaken account in het AFM Portaal

Om op tijd klaar te zijn voor het aanleveren van hun AIFMD-rapportages moeten light-beheerders tijdig beschikken over een account voor het AFM Portaal, met toegang tot Rapportages. Dit account kunnen zij nu al aanmaken via portaal.afm.nl.

De AFM roept alle light-beheerders op om zo snel mogelijk een AFM Portaal-account met toegang tot Rapportages aan te maken, om ongewenste vertragingen in de rapportages te voorkomen en om updates te ontvangen via e-mail. De eerste AIFMD-rapportages die via het AFM Portaal moeten worden ingediend, zijn de rapportages over het jaar 2021. Begin januari 2022 worden deze rapportageverplichtingen getoond in het AFM Portaal.

Meer informatie

Voor meer informatie verwijzen wij light-beheerders naar:

  • de brief die hun bestuur onlangs hierover ontving van de AFM en DNB
  • de e-mail die hun medewerkers met een AFM Portaal-account onlangs hierover ontving
  • de e-mail die hun medewerkers met een account voor het Digitaal Loket Rapportages van DNB hierover ontving hebben van de AFM en DNB
  • onze algemene informatie over AIFMD-rapportages

Vragen?

Heeft u vragen? Neem dan contact op met ons Ondernemersloket.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij je op de hoogte.