Terug

ESMA: coulance voor fondsbeheerders bij deadline financiële verslaggeving

Nieuws

Man met papieren met grafieken en diagrammen 400x200

De Europese autoriteit voor effecten en markten (ESMA) pleit voor coulance voor beheerders van beleggingsinstellingen en instellingen voor collectieve beleggingen in effecten (ICBE’s) bij de publicatiedeadlines voor halfjaar- en jaarverslagen over de beheerde fondsen. Hierover heeft ESMA een richtlijn uitgebracht in verband met de uitbraak van het coronavirus.

Normaal zijn beheerders van beleggingsinstellingen verplicht om binnen de in de Europese regelgeving omtrent AIFs, UCITS, EuVECAs en EuSEFs gestelde deadlines jaarverslagen en, in het geval van ICBE’s, halfjaarverslagen te publiceren over elk fonds dat wordt beheerd. Gezien de bijzondere omstandigheden die nu gelden in verband met de uitbraak van het coronavirus stelt ESMA in haar verklaring voor dat nationale toezichthouders de deadlineregels minder strikt hanteren.

AFM past coulance toe en volgt ontwikkelingen nauwlettend

De AFM heeft besloten om de in het statement gevraagde coulance op te volgen. Van beheerders wordt verwacht dat zij zowel de AFM als hun beleggers zo spoedig mogelijk op de hoogte stellen van de eventuele vertraging, de redenen aangeven voor de vertraging en, voor zover mogelijk, een schatting geven van de verwachte publicatiedatum.

De AFM volgt de ontwikkelingen op de financiële markten nauwlettend in het belang van stabiele en ordelijke financiële markten. De AFM werkt daarbij samen met toezichthouders in binnen- en buitenland en staat in direct contact met handels- en marktpartijen.

Journalisten kunnen contact opnemen met Maarten Dijksma, woordvoerder AFM, via 06- 11 34 02 81 of maarten.dijksma@afm.nl.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel