Go to content
De boete/lod is onherroepelijk
Maatregel 11/07/17

AFM legt boete op aan Lexon Capital S.L. voor marktmanipulatie

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een bestuurlijke boete van €10.000 opgelegd aan de Spaanse vennootschap Lexon Capital S.L. (Lexon). De boete is opgelegd, omdat Lexon de koers van 4 aan Euronext Amsterdam genoteerde aandelenfondsen heeft gemanipuleerd. De handelwijze van Lexon had (een gevaar voor) misleidende signalen met betrekking tot de koersvorming tot gevolg. Ook zijn de koersen van de aandelen door Lexon op een kunstmatig niveau gebracht. Dit is een overtreding van het verbod op marktmanipulatie.

Lexon heeft de markt ertoe bewogen voor haar gunstige prijzen af te geven, waartegen zij met winst kon handelen. De AFM treedt hier tegen op omdat door het gedrag van Lexon beleggers konden worden misleid.

Lexon heeft op de volgende manier de markt gemanipuleerd: na op een laag koersniveau aandelen in een fonds te hebben gekocht, legde Lexon kleine orders in tegen steeds hogere prijzen. Hierdoor werden beleggers (waaronder algoritmehandelaren) ertoe bewogen steeds hogere bied- en laatprijzen af te geven als gevolg waarvan de koers steeg. Op die hogere koers wist Lexon vervolgens haar aandelen met winst te verkopen. Lexon deed ook het omgekeerde: op een hoog koersniveau aandelen verkopen en de koers vervolgens naar beneden bewegen om aandelen op de lagere koers weer te kopen. Hierbij heeft Lexon in bepaalde gevallen ook met zichzelf gehandeld. Zij was in die gevallen zelf de verkoper van de aandelen die zij kocht. Met deze handelwijze heeft Lexon de koers van de aandelen van een viertal fondsen gemanipuleerd.

Hoogte van de boete

Voor deze overtreding geldt een basisbedrag van €2 miljoen. De AFM heeft geen aanleiding gezien voor verhoging of verlaging van dit basisbedrag op grond van de ernst van de overtreding of de mate van verwijtbaarheid. Bij het vaststellen van de hoogte van de boete houdt de AFM ook rekening met de draagkracht van de overtreder. De draagkracht van Lexon is in deze zaak bij het opleggen van de boete op 23 februari 2015 reden geweest om de boete vast te stellen op €100.000. In bezwaar heeft Lexon een lagere draagkracht aangetoond dan ten tijde van de boeteoplegging. Die lagere draagkracht gaf reden de boete in bezwaar verder te matigen tot €10.000.

De boete is onherroepelijk geworden.

Bij vragen of klachten kunt u contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten van de AFM: 0800 - 5400 540 (gratis).
Journalisten kunnen contact opnemen met Michiel Gosens, woordvoerder AFM, via 020 - 797 2771 of michiel.gosens@afm.nl.

           
Stand van zaken juridische procedure
Boete opgelegd Bezwaar Beroep Hoger beroep
Ingesteld Beslissing genomen Ingesteld Uitspraak gedaan Ingesteld Uitspraak gedaan
23-02-2015 27-02-2015 13-08-2015 (1) 23-09-2015 24-02-2017 (2) geen n.v.t.

(1) De AFM heeft de boete in bezwaar gematigd tot €10.000,-.
(2) De rechtbank Rotterdam heeft de boeteoplegging rechtmatig gevonden.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.