Terug

Wetsvoorstel PRIIP’s naar Tweede Kamer gestuurd: AFM krijgt meer bevoegdheid

Nieuws

brief

De vaste commissie van financiën van de Tweede Kamer heeft het wetsvoorstel implementatie PRIIP’s besproken en Kamerleden hebben tot 23 februari de mogelijkheid vragen te stellen of opmerkingen te plaatsen. Daarna verdedigt de minister van Financiën het wetsvoorstel in een plenair debat en gelden de verdere reguliere stappen die bij een wetsvoorstel komen kijken.

Door de PRIIP’s verordening worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in de Wet op het financieel toezicht (Wft). Zo krijgt AFM de bevoegdheid om de verkoop of distributie van bepaalde beleggingsproducten met verzekeringscomponent (onder voorwaarden) te beperken of verbieden. PRIIP’s staat voor Packaged Retail and Insurance-based Investment Products. De ontwikkelaars van deze producten moeten het Essentiële-informatiedocument (Eid) opstellen. Wie advies geeft over een PRIIP of een PRIIP verkoopt, verstrekt ook het Eid aan potentiële klanten. Dit document helpt beleggers bij het vergelijken en doorgronden van deze producten.

Verloop van implementatieproces PRIIP’s

Vorig jaar is het wetsvoorstel geconsulteerd. Het doel hiervan was om belanghebbenden te informeren over de voorgenomen wijzigingen en iedereen de mogelijkheid te geven om hierop te reageren. Ook heeft de Raad van State een advies gegeven over het wetsvoorstel (geen inhoudelijke opmerkingen). Daarna heeft minister Dijsselbloem op 4 januari het wetsvoorstel samen met de memorie van toelichting en het advies van de Raad van State naar de Tweede Kamer gestuurd.

Naast het wetsvoorstel volgt er ook nog een wijziging van het Besluit Gedragstoezicht financiële ondernemingen (BGfo) en de Nadere regeling gedragstoezicht financiële ondernemingen (Nrgfo).

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel