Terug

AFM onderzoekt overgang naar nieuwe regels: IFRS 9, 15 en 16

Nieuws

onderzoek

De AFM start een themaonderzoek naar hoe ondernemingen zich voorbereiden op de overgang naar een aantal belangrijke nieuwe internationale verslaggevingstandaarden. Het gaat om: IFRS 9 ‘Financiële Instrumenten’, IFRS 15 ‘Omzet’ en IFRS 16 ‘Leases’. In mei ontvangen 140 beursgenoteerde ondernemingen een vragenlijst van de AFM. IFRS 9 en 15 zijn vanaf 1 januari 2018 van kracht, IFRS 16 treedt een jaar later in werking.

Met het themaonderzoek wil de AFM een beeld krijgen van hoe ondernemingen zich voorbereiden op deze nieuwe verslaggevingstandaarden. Ook vraagt de toezichthouder gebruikers van financiële verslaggeving om hun verwachtingen rond de effecten van de overgang naar nieuwe IFRS voortijdig in kaart te brengen.

Dit is de eerste keer dat er zo vroeg in het proces van de overgang naar nieuwe standaarden contact is met ondernemingen en gebruikers. Hiermee wil de AFM de verandering zo soepel mogelijk laten verlopen.

Heeft u vragen over dit themaonderzoek of wilt u als gebruiker deelnemen aan het onderzoek? Neem dan contact op via fin.verslaggeving@afm.nl.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel