Go to content
Uitspraak CBb: boete/lod wordt vernietigd
Maatregel 23/11/15

CBb vernietigt boetes voor aanbieden van effecten zonder prospectus

Op 26 oktober 2015 heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) in hoger beroep twee boetes van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) van ieder €96.000 vernietigd. De boetes waren in 2013 opgelegd aan Floresteca B.V. (Floresteca) en de heer Brouns.

           
Stand van zaken juridische procedure
Boete opgelegd Bezwaar Beroep Hoger beroep
Ingesteld Beslissing genomen Ingesteld Uitspraak gedaan Ingesteld Uitspraak gedaan
07-03-2013 11-07-2013 (1) 03-04-2014 (2) 26-10-2015 (3)

(1) De AFM heeft de bezwaren tegen de boetebesluiten ongegrond verklaard met aanvulling van de motivering.
(2) De Rechtbank Rotterdam heeft het beroep van Floresteca B.V. en het beroep van de heer Brouns gegrond verklaard, de beslissingen op bezwaar van de AFM vernietigd en de boetebesluiten herroepen.
(3) Het CBb heeft de uitspraak van de Rechtbank Rotterdam bevestigd en het hoger beroep van de AFM ongegrond verklaard.

Floresteca heeft effecten (rente-certificaten) aan het publiek aangeboden zonder een door de AFM goedgekeurde prospectus. Volgens Floresteca was een goedgekeurde prospectus niet nodig, omdat de waarde van deze rente-certificaten boven de €50.000 lag en zij daarom een beroep kon doen op een uitzondering van de verplichting om een goedgekeurde prospectus te hebben. Volgens de AFM hadden die rente-certificaten echter in een aantal gevallen een waarde van minder dan €50.000 en kon Floresteca zich niet beroepen op deze uitzondering. Door het niet beschikken over een goedgekeurde prospectus was Floresteca volgens de AFM in overtreding. De heer Brouns gaf volgens de AFM leiding aan deze overtreding.

Het CBb is met de rechtbank van oordeel dat deze rente-certificaten wél onder een uitzondering op de prospectusplicht vallen. Volgens het CBb is de waarde van de effecten tot stand gekomen door normale onderhandelingen en geeft dit een reëel beeld van de marktwaarde op het moment van de aankoop van de effecten. Volgens het CBb is dus geen sprake van een door Floresteca en de heer Brouns gepleegde overtreding.

Tegen de uitspraak van het CBb staat geen rechtsgang meer open.

Meer informatie

Persbericht CBb

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.