Terug

Pas op voor vijf nieuwe boiler rooms

Waarschuwing Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

megafoon

Consumenten moeten oppassen voor vijf nieuwe boiler rooms. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft in het eerste kwartaal van dit jaar deze vijf frauduleuze partijen op haar waarschuwingslijsten opgenomen. Beleggers moeten niet ingaan op het aanbod van boiler rooms.

Een boiler room is een verzamelnaam voor personen en organisaties die met behulp van gehaaide verkopers naar potentiële beleggers bellen om ze over te halen te investeren in waardeloze of nepaandelen. Beleggers worden onder grote druk gezet om geld naar het buitenland over te maken. Boiler rooms gebruiken vaak betrouwbaar ogende websites. Soms gebruiken ze namen die lijken op die van een bekende financiële organisatie.

Om consumenten te wijzen op specifieke boiler rooms gebruikt de AFM waarschuwingslijsten. Een onderzoek van de toezichthouder zelf kan leiden tot zo’n waarschuwing. Ook neemt de AFM waarschuwingen over van buitenlandse toezichthouders. In het eerste kwartaal van 2015 is er gewaarschuwd voor de volgende partijen:

  • Peritus Capital. Deze onderneming zei te opereren vanuit Canada.
  • Dumont Private Equity. Boiler room die beweert te beleggen in hoogwaardige ondernemingen
  • Balmoral International Group. De toezichthouder uit Luxemburg heeft voor deze partij gewaarschuwd, omdat ze niet over de verplichte vergunning beschikt.
  • CEA Finance. De toezichthouder uit Belgïe heeft voor deze boiler room gewaarschuwd, omdat ze niet over de verplichte vergunning beschikt.
  • Reef Capital Advisors. Deze boiler room doet zich voor als een vermogensbeheerder uit Hongkong.

Wat kunt u doen?

Op de website heeft de AFM meer informatie over boiler rooms staan. Ook heeft de AFM een stappenplan voor consumenten, dat je op weg kan helpen om oplichting door een boiler room te voorkomen. Een van de belangrijkste tips is nooit in te gaan op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Boiler rooms zijn erg volhoudend, ga niet in gesprek en hang elke keer direct op. De AFM roept beleggers op contact met het Meldpunt Financiële Markten op te nemen als ze door een boiler room zijn gebeld.

Wat doet de AFM?

Op basis van ontvangen signalen, onder meer van consumenten, doet de toezichthouder zelf onderzoek naar boiler rooms. Daarbij werkt de AFM nauw samen met politie, FIOD, justitie en buitenlandse toezichthouders, bijvoorbeeld door onderzoeksinformatie te delen. Het aanpakken van boiler rooms is niet eenvoudig. Ze zijn vaak in het buitenland en ze veranderen snel van naam.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel