Terug

Samenwerkingsovereenkomst AFM en Japanse toezichthouder op accountantsorganisaties

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De Autoriteit Financiƫle Markten (AFM) en de toezichthouder op accountantsorganisaties in Japan, de Financial Services Agency/Certified Public Accountants and Auditing Oversight Board (JFSA/CPAAOB), hebben op 11 juni 2014 verdergaande afspraken gemaakt over samenwerking in grensoverschrijdend toezicht op accountantsorganisaties. De wederzijdse afspraken zijn vastgelegd in een zogeheten Exchange of Letters.

Sinds maart 2013 kunnen de AFM en de JFSA/CPAAOB al vertrouwelijke informatie uitwisselen. Daar komt nu bij dat de beide toezichthouders ook op elkaars toezicht kunnen steunen. Er zijn op dit moment twee accountantsorganisaties, namelijk Ernst & Young Accountants LLP en PricewaterhouseCoopers Accountants N.V., die onder toezicht staan bij de AFM en de JFSA/CPAAOB. Deze twee accountantskantoren controleren de verslaggeving van vennootschappen die zijn gevestigd in Nederland en in Japan een beursnotering hebben. Door de nieuwe afspraken zullen deze accountantskantoren in principe niet worden geconfronteerd met het doorlopende toezicht dat de JFSA/CPAAOB uitvoert. De Japanse toezichthouder zal de informatie gebruiken, die de AFM in haar toezicht verzamelt. Er zijn op dit moment geen accountantskantoren uit Japan die bij de AFM een registratie hebben als auditorganisatie van een derde land.

Het verstrekken van persoonsgegevens aan de JFSA/CPAAOB is mogelijk, omdat de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie aan de AFM een vergunning heeft verleend voor het kunnen verstrekken van persoonsgegevens aan de JFSA/CPAAOB. De AFM mag dus vertrouwelijke informatie aan de Japanse toezichthouder verstrekken

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel