Go to content
Maatregel 21/01/14

CBb vernietigt boete overkreditering

Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft in hoger beroep een boete van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) van € 24.000 vernietigd. De boete was in 2010 opgelegd aan Mercedes-Benz Financial Services B.V. (Mercedes-Benz). Volgens de AFM was het beleid van Mercedes-Benz bij het aanbieden van consumptief krediet niet genoeg gericht op het voorkomen van overkreditering.

Volgens de AFM waren de criteria die Mercedes-Benz hanteerde om overkreditering te voorkomen, voor dat doel niet geschikt. Het CBb oordeelde echter dat de criteria niet ongeschikt zijn voor dat doel.

De AFM heeft aangevoerd dat de toe te passen criteria in geen enkel geval mogen leiden tot het aangaan van een kredietovereenkomst die, met het oog op overkreditering van de consument, onverantwoord is. Het CBb oordeelt dat dit een te ruime uitleg is (artikel 115, eerste lid, BGfo).

De AFM heeft het eerdere persbericht en het boetebesluit van haar website verwijderd. In de praktijk van haar toezicht houdt zij rekening met dit oordeel van het CBb.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.