Terug

ESMA consulteert markt over MiFID II

Consultatie Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

vragen

De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft op 19 december 2014 nieuwe voorstellen voor de nadere invulling van de herziene Markets in Financial Instruments Directive (MiFID II) ter consultatie aan de markt voorgelegd.

Daarnaast heeft ESMA op basis van eerdere consultatiereacties een technisch advies uitgebracht aan de Europese Commissie. Marktpartijen en andere geïnteresseerden kunnen tot 2 maart 2015 reageren op het nieuwe consultatiedocument (Consultation Paper).

De Consultation Paper heeft onder meer betrekking op de volgende onderwerpen:

  1. beleggersbescherming (waaronder best execution)
  2. pre- en post-trade transparantie
  3. algoritmische handel en hogesnelheidshandel (ook wel high frequency trading of HFT)
  4. datapublicatie en open access
  5. transactierapportage

De Consultation Paper bevat voorstellen van ESMA voor technische standaarden in MiFID II. Deze voorstellen volgen op de eerste uitwerking die ESMA met een Discussion Paper in mei 2014 aan de markt heeft voorgelegd. Op basis van de consultatiereacties zal ESMA de definitieve technische standaarden opstellen. Naast de Consultation Paper heeft ESMA gelijktijdig ook een technisch advies voor zogenoemde delegated acts aan de Commissie uitgebracht. Dit advies is tot stand gekomen op basis van de consultatiereacties die zijn ontvangen naar aanleiding van de Consultation Paper die eveneens in mei 2014 werd gepubliceerd.

De AFM heeft actief bijgedragen aan de totstandkoming van het consultatiedocument en het technisch advies van ESMA over MiFID II en blijft in het verdere proces een actieve rol spelen.

U kunt de Consultation Paper en het aan de Commissie uitgebrachte technisch advies downloaden via onderstaande link. Ook kunt u via deze link informatie vinden over het sturen van een reactie op de Consultation Paper. ESMA zal op 19 februari 2015 een openbare hoorzitting over de Consultation Paper houden. De details over deze hoorzitting zullen bekend gemaakt worden op de website van ESMA.


De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel