Terug

IFRS-expert Ton Meershoek van de AFM benoemd in twee internationale functies

Internationaal Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

IFRS-expert Ton Meershoek van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) is benoemd in twee internationale functies. Hij is vanaf heden ‘observer’ vanuit de International Organisation of Securities Regulators (IOSCO) in het ‘IFRS Interpretations Committee’ dat interpretaties geeft van de internationale boekhoudstandaarden. Hij is daarnaast benoemd tot lid van de IPSAS governance review Group, eveneens vanuit IOSCO.

IOSCO-observer bij de IFRS Interpretation Committee

De IFRS Interpretation Committee (IFRS IC) is binnen de IFRS foundation belast met het geven van interpretaties over de toepassing van de boekhoudstandaarden. Aan deze interpretaties is behoefte omdat niet alle boekhoudstandaarden eenduidig zijn geformuleerd. Hierdoor ontstaat in de praktijk diversiteit in de toepassing. Deze diversiteit belemmert een goede vergelijkbaarheid van de financiële verslaggeving en is daarmee schadelijk voor beleggers.

De IFRS IC komt zes maal per jaar gedurende twee dagen bijeen op het hoofdkantoor van de IASB in London. Tot op heden was de Franse toezichthouder AMF de IOSCO-observer in de IFRS IC. Vanaf september deelt Ton deze zetel met zijn Franse collega. 

IOSCO-lid van de IPSASB governance review group

De International Public Sector Accounting Standards Board (IPSASB) houdt zich bezig met het ontwikkelen van boekhoudstandaarden voor de publieke sector, de International Public Sector Accounting Standards (IPSAS). De IPSASB fungeert onder auspiciën van de Internationa Federation of Accountants (IFAC), zoals in het verleden de International Accounting Standards Committee (IASC), de voorloper van de International Accountins Standards Board (IASB) ook deed.

Tijdens de kredietcrisis bleek dat de kwaliteit van de financiële verslaggeving van de publieke sector te wensen overlaat door toepassing van allerlei (hybride) vormen van het kasstelsel. Voor beleggers is het van belang dat overheden de transparantie in de financiële verslaggeving vergroten en overgaan naar een set van boekhoudregels die wereldwijd worden toegepast.

De Ministers van Financiën van de G-20 en de presidenten van de Centrale Banken hebben in februari toegezegd aan de Wereldbank en het International Monetary Fund (IMF) over de governance en toezicht issues te rapporteren. Inmiddels is er een Review Group opgericht waarin Ton Meershoek IOSCO vertegenwoordigt.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel