Terug

AIFM-richtlijn: ESMA sluit samenwerkingsovereenkomsten met derde landen

Internationaal Dit bericht is ouder dan 3 jaar. De inhoud kan hierdoor niet meer actueel zijn.

blog

Eén van de bepalingen in de Alternative Investment Fund Managers richtlijn (AIFM-richtlijn) die op 22 juli a.s. in werking treedt is dat fondsbeheerders alleen taken mogen uitbesteden aan instellingen in niet-EU landen als de nationale toezichthouder een samenwerkingsovereenkomst heeft met de toezichthouder in dat niet-EU land.

Als een Nederlandse fondsbeheerder bijvoorbeeld het portefeuillemanagement voor zijn Verre Oosten fonds door een specialist in Hong Kong laat doen, mag dat na inwerkingtreding van de AIFM-richtlijn alleen nog als de AFM effectief kan samenwerken met de toezichthouder in Hong Kong. Het gaat met name om samenwerking op het gebied van informatie-uitwisseling en hulp bij handhaving.

De Europese toezichthouder ESMA heeft met de belangrijkste niet-EU landen onderhandeld over de samenwerkingsovereenkomsten. Met 34 niet-EU toezichthouders heeft dat nu al tot concrete overeenkomsten geleid die vorige week door ieder afzonderlijk ESMA-lid ondertekend konden worden. De volgende groep niet-EU landen volgt binnenkort.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel