Terug

AIFM-richtlijn: ESMA sluit samenwerkingsovereenkomsten met derde landen

Internationaal Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

blog

Eén van de bepalingen in de Alternative Investment Fund Managers richtlijn (AIFM-richtlijn) die op 22 juli a.s. in werking treedt is dat fondsbeheerders alleen taken mogen uitbesteden aan instellingen in niet-EU landen als de nationale toezichthouder een samenwerkingsovereenkomst heeft met de toezichthouder in dat niet-EU land.

Als een Nederlandse fondsbeheerder bijvoorbeeld het portefeuillemanagement voor zijn Verre Oosten fonds door een specialist in Hong Kong laat doen, mag dat na inwerkingtreding van de AIFM-richtlijn alleen nog als de AFM effectief kan samenwerken met de toezichthouder in Hong Kong. Het gaat met name om samenwerking op het gebied van informatie-uitwisseling en hulp bij handhaving.

De Europese toezichthouder ESMA heeft met de belangrijkste niet-EU landen onderhandeld over de samenwerkingsovereenkomsten. Met 34 niet-EU toezichthouders heeft dat nu al tot concrete overeenkomsten geleid die vorige week door ieder afzonderlijk ESMA-lid ondertekend konden worden. De volgende groep niet-EU landen volgt binnenkort.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel