Terug

IOSCO publiceert aanbevelingen over technologische uitdagingen en markttoezicht

Internationaal Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

IOSCO heeft deze week een rapport gepubliceerd met aanbevelingen, die toezichthouders moeten helpen om de technologische uitdagingen voor het markttoezicht aan te pakken.

Effectief toezicht is noodzakelijk om een eerlijke financiële markt  te realiseren en om marktmisbruik op te sporen. Technologische en regelgevende ontwikkelingen in de effectenmarkten (zoals de opkomst van High Frequency Trading en agressieve concurrentie tussen handelsplatformen om order flow en fragmentatie van markten) hebben het de laatste jaren steeds moeilijker gemaakt om deze doelen te bereiken.

Omdat de handel veel sneller is geworden en verspreid over meer handelsplaatsen, is het moeilijker geworden voor toezichthouders om orders te monitoren en transacties te traceren. De aanbevelingen van IOSCO zijn in het bijzonder gericht op het verbeteren van de toezichtmogelijkheden op meerdere markten en assets tegelijkertijd en op het effectiever gebruik maken door marktautoriteiten van data die worden verzameld voor toezichtdoeleinden. Hiertoe zijn acht concrete aanbevelingen uitgewerkt die in het rapport nader worden toegelicht, onder meer over regulatory capabilities, access to data, synchronisation of business clocks, periodic review of surveillance capabilities en cross-border surveillance capabilities.

Het rapport is binnen IOSCO opgesteld door Committee 2 over Regulation of Secondary Markets, waar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) aan deelneemt.

Zie voor het persbericht van IOSCO en het hele rapport de volgende links:

Press release

Final report and comment letters

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel