Terug

Flitskrediet heeft nog steeds de aandacht van de AFM

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

De markt voor flitskrediet is de afgelopen twee jaar behoorlijk opgeschoond. Er is echter nog een klein aantal aanbieders actief. Flitskrediet heeft daarom nog steeds de aandacht van de Autoriteit Financiƫle Markten (AFM). Aanbieders van deze kortlopende kredieten hebben een vergunning nodig en mogen in dat geval geen tarieven in rekening brengen die hoger zijn dan het maximale wettelijk rentepercentage van 15 procent. Deze partijen richten zich voornamelijk op een kwetsbare groep consumenten.

De AFM heeft in 2011 en 2012 in totaal zeventien aanbieders van flitskrediet onderzocht. Veertien daarvan overtraden de wet. Deze zijn gestopt of hebben hun activiteiten aangepast. Zij brachten hoge kosten in rekening voor flitsleningen. Negen partijen hebben een waarschuwing van de AFM gekregen en in vier gevallen bekijkt de AFM nog welke maatregelen passend zijn. Een onderzoek uit 2012 loopt nog. In drie andere gevallen is geen overtreding vastgesteld. In 2013 zijn drie nieuwe onderzoeken gestart. Instellingen blijken creatief in het bedenken van nieuwe kredietvormen en kostenvergoedingen.

Maximale rente

Sinds 25 mei 2011 is voor het verstrekken van kredieten met een looptijd van minder dan drie maanden een AFM-vergunning verplicht. Aanbieders moeten toetsen of ze de lening verantwoord kunnen verstrekken. Ook zullen aanbieders van flitskredieten zich moeten houden aan de maximale rentevergoeding die zij in rekening mogen brengen. Die is nu 15 procent. Alleen kredieten die korter dan drie maanden lopen en waarbij heel weinig kosten (ook wel: onbetekenende kosten) in rekening worden gebracht, vallen buiten de vergunningplicht.

De AFM roept consumenten verder op om goed op te letten of er op een andere manier kosten verwerkt zijn in het krediet, bijvoorbeeld voor advies over bijverzekeringen zoals overlijdensrisicoverzekeringen. Consumenten zijn niet verplicht tot het afnemen van advies over dergelijke verzekeringen.

Op de website van de AFM staat meer informatie over de spelregels rond het verstrekken van flitskrediet. Ook kunnen consumenten met vragen terecht bij het Meldpunt Financiële Markten van de AFM (0800- 5400 540, gratis).

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel