Terug

AFM neemt deel aan werkgroep IOSCO over benchmarks

Internationaal Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Bestuursvoorzitter Ronald Gerritse van de AFM neemt deel aan de "Board Level Task Force on Financial Market Benchmarks" van IOSCO. De internationale koepelorganisatie van effectentoezichthouders wil komen tot standaarden voor robuuste governance en toezicht op de totstandkoming van benchmarks zoals LIBOR, EURIBOR en TIBOR.

De benchmarks staan ter discussie en roepen ook vragen op voor de International Organization of Securities Commissions. IOSCO wil stappen zetten om manipulatie te voorkomen. Benchmarks zijn zeer belangrijk voor  het waarderen van financiële instrumenten, constateert IOSCO. "Twijfels over de integriteit en nauwkeurigheid ondermijnen het vertrouwen in de markt en verstoren de reële economie, met mogelijk verliezen voor beleggers en marktpartijen."

Principes

De Task Force bestaat uit leden van de IOSCO Board en wordt voorgezeten door Martin Wheatley, voorzitter van de Britse Financial Services Authority (FSA),en Gary Gensler, voorzitter van de Amerikaanse Commodity Futures Trading Commission (CFTC). Hun opdracht is om te komen tot principes voor goed toezicht op benchmarks. Daartoe buigen zij zich onder meer over bevoegdheden, informatie-uitwisseling en sancties. Ook de mogelijkheden van zelfregulering komen aan de orde.

Consultatiedocument

Het is de bedoeling dat de Task Force nog dit jaar een consultatiedocument uitbrengt. Naar verwachting worden de werkzaamheden in het eerste kwartaal van 2013 afgerond.

U kunt hier het volledige IOSCO bericht in PDF format downloaden:

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel