Terug

Heeft jouw bank een klantgericht spaarbeleid?

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Vind je het belangrijk dat de bank je laat weten dat de rente op je spaarrekening verandert? Heb jij ook wel eens meegemaakt dat achteraf bleek dat je een lagere rente van de bank hebt gekregen dan verwacht? Vul dan de vragenlijst spaarbeleid in.

In 2010 is de AFM gaan praten met banken over hun spaarbeleid. De AFM stelde vast dat banken het belang van de klant niet altijd centraal stelden. Zo waren er soms spaaraanbiedingen, waarbij banken nieuwe klanten binnenhaalden met hoge rentes. Eenmaal binnen verlaagden de banken de rente stapje voor stapje, zonder dat ze daar duidelijk over waren tegen de klanten. Klanten die niet opletten krijgen uiteindelijk dan een rente die veel lager is dan normaal. Dit staat bekend als een dakpanconstructie. Daarnaast hadden banken onoverzichtelijk veel soorten spaarrekeningen, gaven ze de renteveranderingen niet altijd door en werden spaardeposito’s (spaargeld dat voor langere tijd vaststaat bij de bank) verlengd zonder dat klanten dit doorhadden.

In overleg met banken heeft de AFM in 2010 uitgangspunten voor een ‘modern spaarbeleid’ afgesproken. De banken hebben toegezegd hun spaarbeleid daarop aan te passen. Door deze uitgangspunten te hanteren kunnen de banken het belang van de klant centraal stellen in hun spaarbeleid.

Deze principes zijn:

  • Voorkom voorzienbare teleurstellingen bij spaarders.
  • Communiceer duidelijk en niet misleidend.
  • Zorg voor een overzichtelijk en toegankelijk aanbod.
  • Leg het spaarbeleid vast en zorg dat je het aan de klant kunt uitleggen.

Bijna alle banken hebben inmiddels hun beleid verbeterd en toegezegd hier mee door te gaan in 2011. Is dat bij jouw bank ook zo? En wat betekenen deze uitgangspunten voor je eigen spaargeld? Stel dit zelf vast. Gebruik hiervoor de vragenlijst en controleer of jouw bank een klantgericht spaarbeleid heeft. Deze vragenlijst geeft je geen informatie over de hoogte van de rente en de voorwaarden van je spaarrekening. Vergelijk (eventueel via internet) zelf de tarieven en voorwaarden.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel