Terug

Bevangen door goudkoorts?

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Goud heeft aantrekkingskracht, zeker in onzekere tijden. Steeds meer mensen beleggen in goud maar ook in platina en zilver. Er zijn verschillende manieren om in edelmetalen te beleggen met verschillende risico’s.

De drie mogelijkheden:

  1. Kopen van een edelmetaal zelf (bijvoorbeeld via internet)
    U haalt het edelmetaal zelf op bij de verkoper of het wordt bij u thuis afgeleverd? Dit is gewone koop, te vergelijken met de aankoop van bijvoorbeeld een sieraad en valt niet onder het toezicht van de AFM.

  2. Kopen van een hoeveelheid edelmetaal dat niet fysiek ter hand wordt gesteld (bijvoorbeeld via internet)
    Het edelmetaal wordt voor u opgeslagen of bewaard door een derde? Dit valt onder toezicht van de AFM als aanbieder van beleggingsobjecten.

  3. Edelmetaalfondsen en trackers
    U gaat beleggen in een fonds dat investeert in een edelmetaal? Ook dit valt onder toezicht van de AFM.


Bij optie 2 en 3 geldt de volgende regel. Als deelname alleen mogelijk is boven 50.000 euro dan heeft de aanbieder van een beleggingsobject of een fonds geen vergunning nodig en staat het fonds niet onder toezicht van de AFM. Met de AFM registers kunt u controleren of een aanbieder een vergunning van de AFM heeft.

Beleggen in edelmetalen is niet, zoals wel eens wordt gedacht, altijd een veilige investering. In economisch betere tijden gaat het vaak minder goed met de goudkoers.

Gelooft u in de waarde van goud of een ander edelmetaal? Laat u vooraf goed adviseren, verzamel informatie en vergelijk de verschillende mogelijkheden.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel