Terug

AFM legt bestuurlijke boete op aan Stemax Holding B.V. h.o.d.n. LandInzicht wegens aanbieden beleggingsobject zonder vergunning

Nieuws Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

8 maart 2011: Het besluit van de AFM is inmiddels definitief geworden en kan door belanghebbenden niet meer ter toetsing aan de rechter worden voorgelegd.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft op 4 mei 2010 een bestuurlijke boete van € 6.000 opgelegd aan Stemax Holding B.V. h.o.d.n. LandInzicht (LI), omdat het bedrijf van 1 januari 2008 tot en met 20 april 2009 beleggingsobjecten heeft aangeboden zonder daarvoor over de vereiste vergunning te beschikken. De boete is gematigd van 96.000 euro naar 6.000 euro.

LI heeft in Nederland door middel van een website en brochures percelen grond aangeboden aan consumenten, waarbij gespeculeerd werd op waardevermeerdering van de grond door een bestemmingswijziging. Ook lag in het aanbod besloten dat het beheer van de grond zou worden uitgevoerd door een ander dan de verkrijger. Deze dienstverlening wordt door de wetgever aangemerkt als het aanbieden van beleggingsobjecten.

Op grond van artikel 2:55 van de Wet op het financieel toezicht is het verboden om zonder vergunning beleggingsobjecten aan te bieden. LI is sinds 20 april 2009 gestopt met de aanbieding.

LI heeft bij de AFM bezwaar gemaakt tegen de boete.

Het volledige besluit vindt u hiernaast op deze pagina. Bij vragen of klachten kunt u contact opnemen met het Meldpunt Financiële Markten van de AFM: 0900-5400 540 (0,05 euro per minuut).

De AFM bevordert eerlijke en transparante financiële markten. Wij zijn de onafhankelijke gedragstoezichthouder op de markten van sparen, lenen, beleggen en verzekeren. De AFM bevordert zorgvuldige financiële dienstverlening aan consumenten en ziet toe op een eerlijke en efficiënte werking van kapitaalmarkten. Ons streven is het vertrouwen van consumenten en bedrijven in de financiële markten te versterken, ook internationaal. Op deze manier draagt de AFM bij aan de welvaart en de economische reputatie van Nederland.

De AFM maakt zich sterk voor eerlijke en transparante financiële markten.

Als onafhankelijke gedragstoezichthouder dragen wij bij aan duurzaam financieel welzijn in Nederland.

Informatie delen

Delen via: deel