Terug

Veelgestelde vragen over beleggingsaanbevelingen en signaalaanbieders

Veelgestelde vragen over Beleggingsaanbevelingen

Waar moet ik op letten bij signaalaanbieders?

Het is de vraag of het rendement van de tips die signaalaanbieders geven, opweegt tegen de kosten die een belegger maakt voor het verkrijgen ervan en het risico dat ermee gepaard gaat. Kijk zeer kritisch naar de voorgespiegelde rendementen, kosten en risico’s.

De beleggingstips zijn meestal algemeen van aard en niet toegespitst op de situatie van de individuele belegger. In dat geval is het als belegger raadzaam goed na te gaan of het in jouw specifieke situatie wel verstandig is de tips op te volgen. 

Sommige partijen die beleggingsaanbevelingen doen of beleggingssignalen doorgeven, werken met websites waarop gehandeld kan worden en orders direct worden uitgevoerd. Beleggers betalen de website en de signaalaanbieder per transactie een vergoeding. In deze werkwijze zit een prikkel voor de aanbieder om zoveel mogelijk tips te geven, om klanten aan te moedigen zoveel mogelijk te handelen. 

Stuur deze vraag door

Wat is een signaalaanbieder?

Signaalaanbieders zijn partijen die beleggers via social media, e-mail, SMS of telefoon op de hoogte brengen van beursnieuws en -koersen. Zo geven ze (al dan niet geautomatiseerd) tips over waarin te beleggen of wat te verkopen. Een belegger kan vervolgens zelf bepalen of hij deze tips opvolgt of niet. Soms is het ook mogelijk dit soort tips automatisch op te volgen. Dit wordt autotrading genoemd. 

De AFM roept beleggers op voorzichtig te zijn met het (automatisch) opvolgen van tips van signaalaanbieders.

Stuur deze vraag door