Terug

Veelgestelde vragen over beleggingsaanbevelingen

Veelgestelde vragen over Beleggingsaanbevelingen

Waar moet ik op letten bij de beleggingsaanbevelingen?

Het is de vraag of het rendement van de ‘inside tips’ opweegt tegen de kosten die een belegger maakt voor de diensten van een signaalaanbieder. Kijk zeer kritisch naar de voorgespiegelde rendementen en de kosten.

Sommige partijen die beleggingsaanbevelingen doen of beleggingssignalen doorgeven, werken met websites waarop gehandeld kan worden in vreemde valuta en orders direct worden uitgevoerd. Beleggers betalen de website en de signaalaanbieder per transactie een vergoeding, ongeacht winst of verlies.

In deze werkwijze zit een prikkel om niet in het belang van de klant te handelen, maar uitsluitend in het eigen financiële belang.

De beleggingstips van signaalaanbieders worden vaak door een computer gemaakt. Ze zijn algemeen van aard en niet toegespitst op de situatie van de individuele belegger. Ze zijn daarom niet te vergelijken met het persoonlijk advies dat een beleggingsadviseur, vermogensbeheerder of bank kan geven.

De AFM roept beleggers op voorzichtig te zijn in het opvolgen van tips van signaalaanbieders.

Stuur deze vraag door

Op internet kan ik een abonnement nemen om beleggingstips te ontvangen. Valt dit onder toezicht van de AFM?

Partijen die particuliere beleggers via internet, e-mail, SMS of telefonisch op de hoogte brengen van beursnieuws en -koersen en algemene handelssignalen geven (dit worden ook signaalaanbieders genoemd), hebben geen vergunningplicht en vallen niet onder het toezicht van de AFM. Wel gelden er regels voor het doen van beleggingsaanbevelingen waar deze partijen aan moeten voldoen.

De AFM roept beleggers op voorzichtig te zijn in het opvolgen van tips van signaalaanbieders.

Stuur deze vraag door