Terug

EMGOLDEX / Global Intergold

11 jan 2016 Waarschuwing van een buitenlandse toezichthouder

De Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) waarschuwt het publiek voor de piramideconstructie van EmGoldEx, dat illegaal onder de naam van internationale goudhandelaar Global Intergold opereert. EmGoldEx heeft op Curaçao geen beleggingsautorisatie, maar is desondanks actief via Facebook.

De CBCS publiceerde op 6 januari een officiële waarschuwing aan het publiek en potentiële beleggers voor deelname in EmGoldEx (Emirates Gold Exchange). Het bedrijf, dat officieel is geregistreerd in een vrije economische zone in Dubai maar opereert vanuit Duitsland, biedt investeringen in goud aan. In de praktijk is er geen sprake van goudhandel, maar worden argeloze burgers via Facebook, overige social media en tijdens bijeenkomsten in een piramidespel gelokt, waarbij ze een initiële investering van 540 euro moeten doen met de belofte dat ze bijna het zesvoudige terugkrijgen. Het rendement wordt vervolgens vrijwel nooit uitbetaald.

Global Intergold (GIG)

Vorige maand arresteerden de Filippijnse autoriteiten zes medewerkers alsook het brein achter EmGoldEx, dat ook onrechtmatig gebruikmaakt van de naam Global Intergold (GIG), op verdenking van oplichting en online fraude. Jonge beleggers in de Filippijnen zijn voor miljoenen dollars gedupeerd. Ook in de Verenigde Staten zijn medewerkers van het bedrijf gearresteerd op grond van effectenfraude en de verkoop van niet-geregistreerde obligaties. In de aanklacht staat onder andere dat EmGoldEx illegaal foto’s van kinderen gebruikt om investeerders binnen te halen. Op het internet circuleren meerdere promotiefilmpjes in het Engels, Spaans en Russisch, waarin aan kijkers gouden bergen worden beloofd indien ze deelnemen aan het investeringsschema.

De Centrale Bank stelt dat EmGoldEx niet beschikt over de nodige autorisatie om beleggingen op Curaçao of St. Maarten te vragen en dat deelname aan het bedrijf strafbaar is. De CBCS roept burgers op om melding te maken van bijeenkomsten door het bedrijf of overige piramidespelen die op Curaçao worden aangeboden als legale zakenkansen in de vorm van multi-level marketing (MLM) systemen.

De CBCS bericht aan de Amigoe dat het al enkele jaren en in toenemende mate bezig is met het waarschuwen voor ‘beleggingsmogelijkheden met een onwaarschijnlijk hoog rendement en/of onwaarschijnlijk laag risico’. Ook internationaal wordt hier door toezichthouders steeds meer nadruk op gelegd volgens de Centrale Bank. De waarschuwing van de CBCS moet leiden tot meer bewustwording bij potentiële investeerders.

“CBCS is lid van diverse internationaal overkoepelende toezichtorganen en doet zelf ook continu onderzoek. In het geval van EmGoldEx heeft de Bank in eerste instantie vooral lokale signalen ontvangen. De waarschuwing is gepubliceerd omdat het bedrijf zich op de lokale markt heeft geprofileerd, mogelijk ook onder andere namen. De waarschuwing heeft primair een preventief doel, namelijk voorkomen dat potentiële slachtoffers daadwerkelijk slachtoffers worden”, aldus de reactie van de CBCS.

Concrete EmGoldEx-slachtoffers hebben zich overigens nog niet bij de CBCS gemeld.

MAANDAG, 11 JANUARI 2016

Zie ook de waarschuwing van de Filipijnse SEC: http://www.sec.gov.ph/wp-content/uploads/2015/11/Emgoldex-Philippines-Global-Intergold-Prosperous-Infinite-Phils.-Holding-Corporation.pdf en vervolgens de waarschuwing dat EMGOLDEX de naam Global Intergold gebruikt: http://www.sec.gov.ph/wp-content/uploads/2015/11/2015_SEC-Advisory_Global_Intergold.pdf

Informatie delen

Delen via: deel