Go to content
man-buiten-telefoon
Nieuws 03/10/22

Signalenmonitor: relatief veel signalen over de betrouwbaarheid van beleggingsaanbieders in eerste helft 2022

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) beoordeelde in het eerste halfjaar van 2022 2.227 signalen over mogelijke misstanden. (In de tweede helft van 2021 was dat 3.083.) Consumenten en particuliere beleggers benaderden de AFM onder meer over de kosten van betaalrekeningen en twijfels over de betrouwbaarheid van aanbiedingen van crypto’s. Dat en meer licht de AFM toe in haar nieuwe Signalenmonitor.

In het kort

  • Relatief veel signalen over betrouwbaarheid van beleggersaanbieders
  • Extra aandacht voor beleggersbescherming tijdens Wereldbeleggingsweek
  • Consumenten stelden veel vragen over kosten betaalrekeningen en vooraf betalen bij lening

Relatief veel signalen en vragen over betrouwbaarheid beleggingsaanbieders

De AFM kreeg van januari tot en met juni 2022 relatief veel signalen over de betrouwbaarheid van beleggingsdienstverleners en cryptoaanbieders. Enerzijds vroegen mensen in algemene zin naar de betrouwbaarheid van bepaalde beleggingen. Anderzijds krijgt de AFM signalen dat mensen mogelijk te maken hebben gehad met dubieuze partijen die kosten rekenen over behaalde winsten of zogenaamd diensten aanbieden om verloren inleg terug te halen.

Extra aandacht voor beleggersbescherming

In het kader van Wereldbeleggingsweek, een initiatief van de internationale vereniging van effectentoezichthouders IOSCO, besteedt de AFM van 3 tot en met 9 oktober extra aandacht aan het thema beleggersbescherming. Zo voert de AFM op social media een campagne naar (beginnende) beleggers om goed na te denken over een mogelijke belegging voordat zij ergens hun geld in steken. Daarvoor ontwikkelde zij een handige checklist.

Bijna 9.900 vragen van consumenten en financiële ondernemingen

De AFM krijgt daarnaast veel vragen en meldingen van consumenten en (financiële) professionals die niet als signaal worden opgevolgd. In de eerste helft van 2021 waren dat bijna 9.900 vragen. (In de tweede helft van 2021 was dat 8.358.) Deze vragen gingen veelal over (de naleving van) wet- en regelgeving en het toezicht daarop. Zo stelden consumenten veel vragen over het vooraf betalen van kosten bij een lening en over de kosten die banken mogen rekenen voor een betaalrekening.

Over onderzoek naar signalen

Elke dag ontvangt de AFM signalen, meldingen en vragen over haar toezicht en mogelijke misstanden op de financiële markten. Elk signaal, melding of klacht wordt serieus genomen en beoordeeld. Afhankelijk van het aantal of ernst van signalen, doet de AFM nader onderzoek. Soms is één signaal met een grote impact op één individu al voldoende voor vervolgonderzoek. Maar vaak zijn meer signalen nodig voordat de AFM een onderzoek start.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.