Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Voorgevel AFM-gebouw
Nieuws 16/03/20

ESMA: drempel meldingsplicht short sell omlaag

Update 16 maart 2021: ESMA heeft besloten de maatregel verlaging drempel meldingsplicht naar 0.1% voor netto short positiehouders niet te verlengen. De huidige maatregel, die sinds 16 maart 2020 geldt, blijft van kracht tot en met 19 maart 2021. Vanaf 20 maart 2021 wordt weer teruggekeerd naar de situatie waarbij 0.2% als laagste drempel voor netto short meldingen geldt. In ESMA-verband is besloten dat niet langer sprake is van uitzonderlijke omstandigheden op financiële markten noodzakelijk voor een verlenging van de maatregel. Lees het persbericht van ESMA voor meer informatie. 

Update  17 december 2020: ESMA verlengt maatregel verlaging drempel meldingsplicht short sell per 19 december 2020 met drie maanden. De nieuwe periode loopt tot 19 maart 2021.

Na overleg in ESMA-verband hebben de Europese beurstoezichthouders, in het licht van de ontwikkelingen op de Europese effectenmarkten, besloten de drempel van de meldingsplicht van een short sell positie te verlagen. De Europese beurstoezichthouders, waaronder de AFM, hebben hierover na constructief overleg een gezamenlijke verklaring uitgebracht.

In ESMA-verband is besloten de meldingsdrempel te verlagen naar 0,1 procent. De maatregel gaat per direct in voor de duur van drie maanden en kan indien nodig verlengd worden.

De AFM volgt de ontwikkelingen op de aandelenbeurzen op de voet in het belang van eerlijke en transparante financiële markten. De AFM heeft een directe lijn met Euronext en andere handelsplatformen, met toezichthouders in binnen- en buitenland en staat in direct contact met handels- en marktpartijen.

Journalisten kunnen contact opnemen met Maarten Dijksma, woordvoerder AFM, via 06 1134 0281 of maarten.dijksma@afm.nl.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.