Go to content
Attention:

Dit bericht is ouder dan drie jaar. De inhoud is daarom mogelijk niet meer actueel.

Voorgevel AFM-gebouw
Nieuws 18/04/19

AFM verbiedt binaire opties en beperkt verkoop CFD’s

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) treft in navolging van ESMA twee nationale productinterventiemaatregelen: het verbod op binaire opties en de verkoopbeperking aan contracts for difference (CFD’s). De maatregelen treden op 19 april 2019 in werking.

Begin maart heeft de AFM de markt geïnformeerd over de voorbereidingen voor nationale maatregelen met betrekking tot de verkoop van binaire opties en CFD’s in of vanuit Nederland. Vandaag publiceert de AFM deze maatregelen in de Staatscourant.

Met de inwerkingtreding geldt een verbod om binaire opties in of vanuit Nederland op de markt te brengen, te verspreiden of te verkopen aan niet-professionele beleggers (retailbeleggers). Het in of vanuit Nederland op de markt brengen, verspreiden of verkopen van CFD’s aan retailbeleggers is vanaf die datum beperkt mogelijk.

Deze maatregelen gelden voor beleggingsondernemingen in Nederland en voor beleggingsondernemingen in een andere EU-lidstaat die met een bijkantoor of Europees paspoort actief zijn in Nederland. De maatregelen wijken inhoudelijk niet af van de tijdelijke ESMA-maatregelen die op dit moment al in Europa gelden.

Het is de eerste keer dat de AFM haar productinterventiebevoegdheid gebruikt. Sinds de invoering van MiFID II en MiFIR begin 2018 beschikt de AFM over deze nationale bevoegdheid. De AFM is één van de eerste toezichthouders in Europa die deze bevoegdheid benut. In tegenstelling tot de tijdelijke maatregelen van ESMA gelden de nationale maatregelen van de AFM voor onbepaalde tijd.

Journalisten kunnen contact opnemen met Nicole Reijnen, woordvoerder AFM, via 020 - 797 2815 of nicole.reijnen@afm.nl.

Contact bij dit artikel

AFM

Wilt u het laatste nieuws van de AFM ontvangen?

Schrijft u zich dan in voor onze nieuwsbrief, dan houden wij u op de hoogte.